Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Røntgenstråling er en elektromagnetisk stråling med bølgelængder fra ca. 10 nm til 0,001 nm. Røntgenstråling frembringes, når frie ladede partikler, oftest elektroner, enten bremses eller accelereres, eller når elektroner, der er bundet til en atomkerne, overgår til en stærkere bundet tilstand. Røntgenstråling blev opdaget af Wilhelm Conrad Röntgen i 1895 – faktisk ved et tilfælde under et eksperiment med vakuumkamre.

Røntgenstråling har længe været og er i dag stadig meget benyttet i den medicinske diagnostik. Anvendelsen rækker faktisk helt fra rutinekontrol mod caries til CT-scanning. Røntgen bruges således i medicinen til at alt fra at konstatere huller i tænderne til at fastslå brækkede knogler.

Røntgenstråling kan dog bruges til meget mere end det. Faktisk forudså Röntgen allerede i sin første publikation to andre anvendelsesmuligheder for røntgenstråling, nemlig synliggørelse af skjulte genstande og synliggørelse af strukturelle fejl i metaller. Begge disse anvendelsesmuligheder er meget udbredte i dag.

Røntgenstråling bruges i lufthavne i sikkerhedskontrollen til at synliggøre skjulte genstande i rejsendes håndbagage – og faktisk også den indtjekkede bagage. Når man skal igennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen, skal man placere alle sine ejendele i plastikbeholdere, som føres gennem en røntgenmaskine. Denne maskine giver så sikkerhedspersonalet et billede af indholdet på en skærm, så de kan vurdere, om den rejsende har medbragt genstande, der på den ene eller anden måde er farlige eller skadelige. Dette kaldes også security screening.

Røntgenstråling bruges også i industrien til at synliggøre strukturelle fejl. Der bliver maskiner og systemer gennemstråling for at sikre sig, at alle enkeltdele er som de skal være. Røntgen kan her vise fejl og mangler i et system, som man umiddelbart ikke vil kunne finde på andre måder end ved at skille det hele fra hinanden. Dette kaldes også non-destructive testing, idet et system kan undersøges uden at det påvirkes eller ødelægges på nogen måde.

Sidst men ikke mindst bruges røntgenstråling faktisk også i fødevareindustrien. Det er nemlig et unikt værktøj, der kan finde fejl og mangler ved fødevarer, inden de når ud til forbrugerne – eller kan fastslå vigtige oplysninger, som forbrugeren skal kende til, som f.eks. fedtprocenten i kød. Dette kaldes også x-ray food inspection, og det er yderst effektivt til at undersøge fødevarer helt uden at påvirke dem.